sunnuntai 12. elokuuta 2012

Seitan İskender kebap

Kebabin kokkaus on minulle hieman hyppy tuntemattomaan, sillä minulla ei ole järin hyvää käsitystä siitä miltä sen edes pitäisi maistua. Myös kebabiin liittyvä terminologia oli minulle melko vierasta, kun lähdin reseptejä tutkailemaan. Kebabin juuret johtavat Iraniin ja ruoka on sieltä levinnyt Lähi-Itään, Turkkiin, Etelä-Aasiaan ja Vähä-Aasiaan. Sama sana voi maakohtaisesti käsittää ruokia lihavartaista avotulella kypsennettyyn lihaan tai meidän tavallisesti tuntemiimme vuoltuihin lihasuikaleisiin. Tässä reseptissä jäljitellään turkkilaista döner kebabia, jonka Hacı İskender-niminen kokki kehitti Bursassa 1800-luvulla. Döner kebab on kirjaimellisesti käännettynä pyörivä paisti, jossa lihaa kypsennetään pystysuuntaisessa vartaassa varrasuunissa. Eurooppaan kebabin kerrotaan kantautuneen Turkissa syntyneen Mahmut Aygünin mukana, joka Saksaan muutettuaan tarjoili döner kebabia pitaleivällä ravintolassaan vuonna 1971. İskender kebap on döner kebab, jossa liha leikataan ohuiksi pitkiksi suikaleiksi ja tarjoillaan tulisella tomaattikastikkeella valeltuna pitaleivän päällä jugurtin ja lampaanmaitovoisulan kanssa. Kebabin turkinkielinen kirjoitusasu on kebap.

Seitankebabiin yhdistelin ohjeita Dinan keittiöstä ja Decapitated Foodista ja höystin niitä omilla ideoilla. Mielikuvieni kebablisukkeet vastasivat aika hyvin İskender kebapia, joten seitan İskender kebap tästä sitten tuli. Ensimmäinen ajatus ensimmäisen haukkauksen jälkeen oli, että miten ruoka voi olla näin hyvää ja mehevää. Äitini maistoi seitanlastuja ennen marinointia ja totesi niiden hakkaavan kevyesti kebabpaikkojen lihapuristeet. Marinoinnin jälkeen ja lisukkeiden kanssa, mmm...


4 annosta

Seitan

3 dl gluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
0,5 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
reilusti rouhittua mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
3 rkl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia
1,25 dl vettä
1 rkl öljyä

Keitinliemi

2 l vettä
2 rkl kasvisliemijauhetta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siirappia
2 rkl punaviinietikkaa

Marinadi

1 dl keitinlientä
2 rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi
2 tl paprikajauhetta
2 rkl ketsuppia
1 tl vahvaa chilijauhetta
rouhittua mustapippuria

Lisää keitinliemen ainekset kattilaan ja laita levylle kiehumaan. Sekoita seitanin kuivat ainesosat keskenään yhdessä kulhossa ja nestemäiset toisessa. Lisää neste hiljalleen sekoitellen kuivien aineiden joukkoon ja vaivaa seitanmassaa vähintään viiden minuutin ajan. Muotoile seitanista paksu tanko. Lisää seitan kattilaan liemen kiehuessa ja keitä noin 15 minuutin ajan. Säästä 1 dl keitinlientä marinadiin. Kääri seitan kaksinkertaiseen folioon ja paista 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja lämpötilan noustua paista seitania vielä viisi minuuttia. Anna seitanin jäähtyä ja valmista sillä aikaa marinadi. Pilko valkosipulinkynsi ja yhdistä kaikki marinadin aineet keskenään. Vuole jäähtyneestä seitanista veitsellä pitkiä siivuja. Siirrä seitanliuskat marinadiin ja anna niiden marinoitua vähintään puoli tuntia. Lastuja on helpompi käsitellä laakeassa astiassa. Kuumenna uuni 225 asteeseen, levitä suikaleet leivinpaperin päälle pellille ja kuumenna noin viiden minuutin ajan. Tarjoa pitaleivän, kebabkastikkeen, turkkilaisen jogurtin ja voisulan kanssa.

Uunista tullut seitanpötko
Vuollut seitanlastut ennen marinointia
Marinoidut ja uunissa käyneet valmiit seitankebablastut

5 kommenttia:

  1. Tein juuri ite kebabbia samalta reseptipohjalta kuin sinullakin, namm ku hyvää ! :) Mutta yksi juttu; iskener kebab on leipäpaloja jonka päällä kebabbia, tuo sinun tekemäsi sitä vastoin on pitakebabbia. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pöh, vieläkin jäi virhe vaikka koitti taustoja selvitellä :) Minulle tosiaan kebabit ovat ihan vierasta maaperää, joten kiitos oikaisusta! Seuraavat kokkailijat voivat sitten pistää leivän palasiksi, niin muiden lisukkeiden pitäisi olla kohdillaan :P

      Poista
  2. Tänään päästiin vihdoin kokeilemaan tätä. Tuli todella hyvää! Ei ole edes kovin montaa vuotta siitä, kun T:n kanssa lihakebabia ollaan syöty ja täytyy sanoa, että parempaa tämä seitanversio on. Lapsi vähän nirsoili, mutta usein se tykkää seuraavana päivänä siitä, mitä edellisenä päivänä työnsi pois lautaselta :) Elisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hankala kuvitella tästä enää paljon parempaa ruokaa! :) Enemmän sit teille jos pienempi T ei niin välitä...

      Poista
  3. Tätä tehdään tässä taloudessa tänään kolmatta kertaa. On hyvää, ja uppoaa myös lihansyöjäpoikaystävään, joka yleensä ei innostu mun seitankokeiluista. Sanoi että on ihan yhtä hyvää ku tosta lähipizzeriasta saatava versio :)

    VastaaPoista