sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Kanaviillokki

Minun keittiössäni ei ole aikaisemmin kokkailtu kanaviillokkia. Joku aika sitten kaupan pakastealtaasta kuitenkin lähti matkaan Pajuniemen luomukana. Mietin kanaviillokin olevan sellainen klassikkoruoka, että sitähän minun on kanasta tehtävä. Resepti on hyvin pitkälti sama kuin metsänvartijalla Kotikokissa. Kanan mureus perustuu pitkään parin tunnin keittoaikaan ja makunsa viillokki saa kanan keitinliemestä. Tämä on siis eri ruokalaji kuin valmiit "kanaviillokit", jotka tehdään siipikarjanlihavalmisteesta kokonaan ilman sitä kanaa. Mitenhän einesten nimeämiseen ei puututa sen tarkemmin? Kanaviillokin reseptejä löytyi sekä kermaisina että ilman kermaa. Ei varmaan ole vaikea arvata että minä päädyin kermaiseen vaihtoehtoon.


4 annosta

Keitinliemi:

1 kokonainen kana
vettä
2 tl suolaa
200 g pala juuriselleriä
3 porkkanaa
purjo
1 ½ tl kokonaisia maustepippureita
1 ½ tl kokonaisia valkopippureita
3 kpl laakerinlehtiä

Viillokki:

2 rkl voita
½ dl vehnäjauhoja
1 rkl currya
kanan siivilöity keitinliemi
suolaa
ripaus valkopippuria
½ sitruunan mehu
kanan lihat 
2 dl kermaa
tuoretta persiljaa

Ota pakastekana vuorokaudeksi jääkaappiin sulamaan. Huuhdo kana ja laita se suureen kattilaan. Täytä kattila vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pintaan muodostunut vaahto pois. Paloittele juurekset kuorineen ja lisää mausteiden kanssa kattilaan. Keitä kanaa kypsäksi noin kahden tunnin ajan keskilämmöllä. Siivilöi keitinliemi ja jäädytä liemi ja kana. Irrota kanasta lihat ja kuori rasva liemen pinnalta. Sulata voi kattilassa ja sekoita vehnäjauhot ja curry voihin. Lisää keitinliemi hiljalleen suuruksen sekaan kattilaan. Mausta kastike suolalla, valkopippurilla ja purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Lisää lopuksi kanan lihat ja kerma ja anna kastikkeen vielä kiehahtaa. Tarjoa kanaviillokki riisin ja mustaherukkahyytelön kanssa. Silppua annoksen päälle tuoretta persiljaa.

6 kommenttia:

  1. Keskustelimme jossain vaiheessa töissä kiihkeästi kouluruoasta. Kanaviillokki oli yksi niistä, joka jakoi vahvasti puolesta ja vastaan. Minun muistoissani se on ehdottomasti plus-merkkinen kouluruoka. Taidanpa kokeilla sitä nyt vuosien jälkeen ensi kertaa kotonakin. Reseptisi on niin houkutteleva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei kanaviillokki mitenkään huonoimmastakaan päästä kouluruokia ollut. Monen ruoan kohdalla ainakin itselleni on käynyt niin että ei ole ikinä päässyt maistamaan edes "alkuperäistä" ruokaa ja kokemukset rajoittuvat ruokalaversioihin. Harmi että moni varmasti jättää näitä ruokia kokeilematta kokonaan sen takia. Toivottavasti viillokki maistui sinullekin :)

      Poista
  2. Kanaviillokkia! Tätä on mieheni toivonut monta monituista kertaa tehtäväksi kotona, mutta en oikein ole tiennyt miten se tapahtuu. Tai siis en ole viitsinyt alkaa etsiskellä reseptiä ja keittelemään kanaa. Laitan tämän reseptin nyt bookmarkkeihin, jos vaikka saisin aikaiseksi tehdä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vaivaton ruokahan tämä on, kun suurin osa ajasta kuluu keitellessä ja juureksetkin menee kuorineen :) Eilen nappasin taas pakastekanan Stokkalta matkaan ja huomasin kun takana jonottanut tyttö osotteli kanaa sormella poikaystävälleen, että kato luomukanaa! Veikkaan että lähtee vielä kanaa siihenkin talouteen syötäväksi.

      Poista
  3. Ihan mielettömön hyvää :P

    VastaaPoista
  4. Oikein hyvä, kiitos! Tarkoitus oli ostaa pakasteesta luomubroileria ja tehdä uunipadassa hitaasti kypsytettynä, mutta tuli vahingossa kana ja hyvä näin sillä erinomaista oli!

    VastaaPoista