maanantai 27. elokuuta 2012

Hedelmäinen heinäsorsa

Samalla reissulla kun hain tuoretta tonnikalaa Stokkan Herkusta silmiini osuivat kokonaiset sorsat. Sillä reissulla sorsa ei vielä lähtenyt mukaan, mutta pakkohan sellainen oli seuraavana päivänä käydä hakemassa. Sorsareseptien googlettelu toi tulokseksi hyvin pitkälti yhden ja saman kermaisen kastikkeen joka sivustolta. Pari kiinnostavampaakin ohjetta onneksi löytyi ja tässä on toinen niistä. Resepti on napattu mtv3:n sivuilta. Sen verran sovelsin reseptiä että käytin maissijauhoja arrowjuurijauheen sijaan. 3,50e marraskuussa vanhaksi menevästä jauheesta tuntui vähän suolaiselta. Hinnoista puheen ollen jännänä yksityiskohtana kalalanka jolla sorsa sidottiin maksoi Stokkalla 12,20e, kun itse sorsalle tuli hintaa 17,10e. Melko arvokasta lankaa!

Tämä resepti oli todella nopsa toteuttaa. Minulle ainakin tuli sellainen "siinäkö se oli"-fiilis kun sain linnun uuniin. Olin kai olettanut kokonaisen täytetyn sorsan valmistamista työläämmäksi. Työläs vaihe tulikin eteen syömisen kanssa. Koitin aluksi irrotella lihoja veitsellä ja rintalihat lähtivätkin ihan hyvin. Siivistä ja koivista revin lihan irti sormin. Lopputulos ei ollut kovin kuvauksellinen, mutta sitäkin maistuvampi. Alkuperäisessä ohjeessa hedelmät laitetaan sorsan kanssa samaan aikaan uuniin ja niin minäkin tein. Seuraavalla kerralla voisin pistää ne vasta viimeiseksi vartiksi linnun kanssa uuniin, jotta niiden rakenne säilyisi parempana.


2 annosta

puhdistettu heinäsorsa
5 katajanmarjaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
voita
2 omenaa
1 dl viinirypäleitä
2 dl kanalientä
1 tl maissijauhoja
½ dl kuohukermaa
2 rkl mustaherukkahyytelöä

Murskaa katajanmarjat morttelissa. Huuhtele ja kuivaa sorsa. Mausta sorsa suolalla, mustapippurilla ja katajanmarjarouheella. Kuumenna voi paistinpannussa ja ruskista sorsa kauttaaltaan. Kuori ja paloittele omenat ja puolita viinirypäleet. Täytä sorsa noin puolella omenanpaloista ja sido linnun taka-aukko kiinni esim. kalalangalla. Minä laitoin pienempiä paloja linnun sisään ja jätin isompia lohkoja vuokaan. Nosta lintu uunivuokaan. Kaada kanaliemi vuokaan ja paista sorsaa 175-asteisessa uunissa 35 minuutin ajan. Lisää vuokaan loput omenapalat ja viinirypäleenpuolikkaat ja paista vielä 15 minuuttia. Ota kypsä lintu pois uunivuoasta ja siivilöi liemi. Säästä hedelmät tarjoiluun. Lisää liemi kattilaan, kuumenna ja suurusta kermaan sekoitetuilla maissijauhoilla. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon vielä mustaherukkahyytelö. Leikkaa sorsan rintalihat irti ja viipaloi liha. Revi sormin liha irti koivista ja siivistä. Tarjoa viipaleet hedelmien kanssa ja kaada kastike ympärille. Lisukkeeksi sorsalle voit keittää esimerkiksi pitkäjyväistä tummaa riisiä. Hyödynnä sorsan ranka keittämällä siitä sorsaliemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti