tiistai 17. heinäkuuta 2012

Teriyaki-seitan

Edellisessä seitan-kokeilussani mausteet eivät vielä menneet täysin nappiin. Mietin miten haluaisin seuraavan aterian maustaa ja mielessäni kävi jokin täyteläinen ja soijainen kastike. En ollut ainoa joka oli asiaa miettinyt, sillä erilaisia teriyaki-seitanin reseptejä löytyi netistä paljon. Samalla opin paljon uutta teriyakista. Teriyakilla ei tarkoiteta sitä maustekastikepulloa minkä me löydämme ruokakaupoista, vaan japanilaista ruoanvalmistustapaa jossa ruoka paahdetaan tai grillataan makeassa soijakastikkeessa, taressa. Teri tarkoittaa kiiltoa, joka tulee sokeria sisältävästä kastikkeesta ja yaki ruoanvalmistustapaa grillaten tai paahtaen. Peruskastikkeeseen tulee ainoastaan soijaa, miriniä ja sokeria. Inkivääriä lisätään toisinaan teriyakikastikkeeseen, mutta valkosipuli ei siihen perinteisesti kuulu.

Halusin tehdä mahdollisimman simppelin kastikkeen perusmauista, vaikka netistä kaikenlaisia variaatioita löytyikin. Ajatus inkivääristä jäi kuitenkin kutkuttamaan, joten käytin sitä seitanin valmistuksessa. Laitoin ruokaan vielä herkkusieniä ja vihreitä papuja ja tarjosin basmatiriisin, chiliananaksen ja paistetun paksoin kanssa. Tämä seitan onnistui makujensa puolesta paljon paremmin kuin edellinen, mutta kastiketta tuli tehtyä liikaa ja rapeus jäi puuttumaan seitanpalojen pinnasta. Kirjoitan ohjeen sen mukaan miten ruoka olisi kannattanut valmistaa.


4 annosta

Seitan

2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl gramjauhoja eli kikhernejauhoja
1 tl kasvisliemijauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 rkl soijakastiketta
1,25 - 1,5 dl vettä

Keitinliemi

1 - 1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1,5 rkl kasvisfondia
0,25 dl soijakastiketta
n. 5 cm pala tuoretta inkivääriä

Teriyaki-kastike

0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl miriniä
1 rkl sokeria

Lisäksi

1 rs (200 g) herkkusieniä
125 g papuja
öljyä

Laita keitinliemen vesi kiehumaan kattilaan. Kuori inkivääri ja viipaloi se palasiksi. Lisää inkivääri kattilaan ja mausta liemi. Sekoita jauhot, kasvisliemijauhe ja inkiväärijauhe keskenään. Lisää soijakastike ja vesi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja muotoile pitkulaiseksi. Leikkaa taikina kahdeksaan osaan, paina palat litteiksi ja leikkaa jokainen pala vielä kolmeen osaan. Palaset tarttuvat jonkin verran toisiinsa kiinni ollessaan leikkuulaudalla päällekkäin. Lisää seitanpalat yksitellen kiehuvaan keitinliemeen. Keitä noin puoli tuntia. Tee sillä välin teriyaki-kastike. Kiehauta kastikkeen ainesosat kattilassa, pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Valuta keitetyt seitanpalat lävikössä ja poista inkiväärinpalat. Marinoi seitanpaloja teriyaki-kastikkeessa seuraavaan päivään. Lisää sienet ja pavut seitanin joukkoon ja pyörittele niitä kastikkeessa. Paista öljyssä pannulla kunnes seitan on rapeapintaista. Tarjoa riisin ja kasvislisukkeiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti