sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Nepalilainen papusekoitus - Mismas gedagudiko tarkari

Tämä resepti on peräisin Vantaan aikuisopiston Kasvisruokaa Nepalista-kurssilta, jolla kävin kahden ystäväni kanssa viime keväänä. En hakenut mausteita ruokiimme kurssilla ja en voi olla aivan varma että käytän resepteissä juuri sitä mitä on tarkoitettukin. Kurssin ohjeisiin on kirjoitettu mausteeksi kumina ja sitä tulee lähes joka reseptiin. Mausteen jonka me tunnemme kuminana ( engl. caraway) ei pitäisi olla tyypillinen nepalilaisessa keittiössä. Sen sijaan juustokumina (engl. cumin) mainitaan lähes kaikkialla yhtenä nepalilaisen ruoan perusmauista. Olen valmistanut ruoat kotona käyttäen juustokuminaa, kun ohjeessa on mainittu kumina. En kuitenkaan vanno että käyttämäni mauste on se oikea.

Tämä papuruoka tehtiin kurssilla käyttäen painekattilaa. Olen muokannut reseptin sellaiseksi, että se onnistuu ilmankin. Jos sinulla on painekattila käytössäsi, niin keitä papuja niin kauan että kattila sihisee 7 - 8 kertaa. Alkuperäiseen reseptiin tuli kaksi kuivattua chiliä. Minä laitoin kymmenen, joka osoittautui liioitteluksi. Mietin että viisi voisi olla hyvä määrä, mutta sekin toki riippuu siitä miten vahvaa chiliä käytät ja miten tulisena haluat ruokasi. Minä en löytänyt intiankuminaa lovage-nimellä mistään, mutta ajwain-nimellä samaa maustetta löytyi etnisestä kaupasta joka on Helsingin Hämeentiellä kolmas myymälä Hakaniemen torilta laskien.


3 annosta

1 dl kidneypapuja
½ dl rosecoco papuja
½ dl kikherneitä
½ dl valkoisia papuja
½ dl öljyä
½ tl intiankuminaa eli lovagea
5 kuivattua chiliä
1 rkl curryjauhetta
1,5 tl juustokuminaa jauheena
1,5 tl korianteria jauheena
1 tl kurkumaa
6 valkosipulinkynttä
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
4 tomaattia pilkottuna
1,5 tl suolaa
tuoretta korianteria

Liota papuja runsaassa vedessä 8 - 10 tuntia. Valuta vesi pois pavuista ja huuhtele pavut huolellisesti lävikössä. Keitä papuja noin 1,5 tuntia väljässä vedessä. Pilko valkosipulit ja inkivääri pieneksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista intiankuminaa ja kuivattuja chilejä hetken aikaa öljyssä. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja ruskista hieman samalla sekoitellen. Pilko tomaatit ja lisää ne suolan kanssa pannulle. Sekoita tasaiseksi ja paista sen aikaa kunnes tomaatit pehmenevät. Lisää curryjauhe, juustokumina, korianteri ja kurkuma ja sekoita hyvin. Paista seosta muutaman minuutin ajan ja lisää tarvittaessa vettä pannulle. Lisää keitetyt pavut ruokaan ja anna papujen hautua pehmeiksi. Viimeistele annos silputulla korianterilla, jonka sekoitat ruokaan vasta kun olet poistanut pannun levyltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti