torstai 26. heinäkuuta 2012

Hampurilaissämpylät

Tämä ohje on New York Timesista ja sen mitat on kääntänyt Reseptivihko. Nämä sämpylät eivät onnistuneet aivan täydellisesti, mutta oletan että vika oli täällä päässä eikä reseptissä. Kesken leipomisen totesinkin kaverilleni "En osaa, en tykkää, en onnistu". Se että sämpylöistä kaikesta huolimatta tuli suht leivän näköisiä ja maku oli hyvä, niin uskallan pistää tämän reseptin kiertoon. Minä lisään seuraavalla kerralla varmaan desin enemmän jauhoja taikinaan, mutta pistän tähän sen alkuperäisen ohjeen jonka vähemmän tumpelot ihmiset ovat todenneet hyväksi. Minulle kuivahiivan lisääminen nesteeseen oli vierasta ja tarkistin vielä alkuperäisen ohjeen että siinä todella sanotaan niin. Toisin kuin kuva antaa ymmärtää, niin sämpylät eivät ehtineet palaa, vaan päällisen kananmunasively otti aika kivasti väriä uunissa jo 12 minuutissa. Sämpylät olisivat olleet kuvauksellisimmillaan kymmenen minuutin kohdilla, mutta en tohtinut ottaa niitä vielä silloin uunista pois. En erityisemmin välitä seesaminsiemenistä, joten vaihdoin ne auringonkukansiemeniin. Käytä vapaasti seesaminsiemeniä jos pidät niistä enemmän.



8 sämpylää

2,5 dl vettä 
4 rkl maitoa 
2 tl kuivahiivaa 
2 rkl sokeria 
8 dl vehnäjauhoja 
1,5 tl suolaa 
2 rkl voita 
1 kananmuna

Voiteluun:
1 kananmuna 
1 tl vettä 
auringonkukansiemeniä

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöisiksi ja lisää sekaan hiiva ja sokeri. Seisota seosta noin viiden minuutin ajan. Sekoita sillä välin jauhot ja suola ja nypi voi jauhojen joukkoon. Sekoita kananmuna vesi-hiivaseokseen ja lisää seos jauhojen joukkoon. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi ja vaivaa noin kymmenen minuutin ajan kunnes taikina kiinteytyy. Reseptivihon ohje kertoo että taikina on aluksi todella venyvää ja tarttuvaa, mutta muuttuu vaivaamisen myötä helpommin käsiteltäväksi. Minä en kovin suurta eroa lähtötilanteeseen onnistunut saamaan ja kaiken rehellisyyden nimissä en jaksanut vaivata taikinaa aivan noin pitkää aikaa.

Vaivaamisen jälkeen kelmuta taikinakulho ja kohota 1 - 2 tuntia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Kohotin kelmutettua taikinaa noin puolitoista tuntia ja taikina kyllä nousi, mutta vähemmän kuin esimerkiksi tekemäni pizzapohjataikina. Taikinan kohottua kaada se kevyesti jauhotetulle tasolle varovaisin ottein. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Minun sämpylöistäni oli muotoilu kaukana. Sain aina epämääräisen kokoisen taikinaklimpin tarraamaan käsiini ja möykyn pohjan dippasin jauhoihin ja irrottelin taikinan sormistani kasaksi pellille. Tämä herätti epäilykseni vehnäjauhojen määrästä. Lopuksi siirtelin taikinapaloja möykystä toiseen jotta sain niistä suunnilleen samankokoiset. Myös Reseptivihossa mainitaan taikinan olevan tässäkin vaiheessa venyvää ja hankalasti käsiteltävää ja sämpylöitä kehotetaan taittelemaan ja muotoilemaan tolkullisen näköiseksi pyörittelyn sijaan.

Peitä pellillä olevat sämpylät liinalla ja anna kohota toiset 1 - 2 tuntia. Voitele sämpylät vesi-kananmunaseoksella ja ripottelee pinnalle auringonkukansiemeniä. Ole varovainen voitelussa, sillä minulla sämpylät meinasivat lässähtää tässä vaiheessa. Laita kylmään uuniin laakea vuoka, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Kun uuni on kuumennut paista sämpylöitä 10 - 15 minuuttia. Otin omat sämpyläni 12 minuutin jälkeen pois, mutta 10 minuuttiakin olisi varmasti riittänyt niille minun uunillani.

Ohjeen "Uuni kaunistaa, joten älä stressaa!" piti kieltämättä paikkansa. Minunkin taikinamöykyistäni tuli lopulta sämpylöitä. Sen verran taikina ehti valua pellillä että sämpylät tarttuivat osittain kiinni toisiinsa ja jouduin käyttämään veistä apuna erotellessani niitä toisistaan. Halkaise sämpylät ja käytä niitä hampurilaisten teossa. Ylimääräiset sämpylät voit pakastaa ja säästää seuraavaa hamppariateriaa varten.

3 kommenttia:

  1. Hei, aina oppii uutta: Hayley's Cuisinessa oli leivottu skonsseja ja todettu "Muutes näin kesäilmastossa leipoessa huomasi ihan oikeasti sen, kuinka ilmankosteus vaikuttaa jauhojen menekkiin... Jouduin nimittäin lisäämään jauhojen määrää alkuperäiseen verrattuna, ja edelleenkin taikina oli aikas vetelää. Maalaisjärkeä siis mukaan! :)" http://hayleyscuisine.blogspot.fi/2012/07/timjami-salviaskonssit-ja-oliivi.html Tuo taikinani koostumus saattoikin olla seurausta näistä muutamasta lämpimästä päivästä Suomen kesässä.

    Ps. Tuo oliivilevite vaikuttaa aivan ihanalta.

    VastaaPoista
  2. kiitos kun annoit nuo eoäonnistumiset ,mitkä meillä kaikilla voi sattua, ja on ttapahtunutkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä :) Monesti nää ei tosiaan kohtaa blogimaailmaa nää kokkailut kun ei mene putkeen (ja niitä löytyy!), mutta tässä kuitenkin lopputulema oli hyvä niin päätin tän jakaa.

      Poista