torstai 20. syyskuuta 2012

Auringonkukansiemenporkkanasämpylät

Olen hiljalleen alkanut uskoa että tahmaiset taikinani eivät johdu minun leipomistaidoistani, vaan Rainbown luomuvehnäjauhoista. Tämä on Natalia Brotheruksen resepti Cosmopolitanin heinäkuun numerosta 2001 ja voin vannoa että olen onnistunut aikaisemmin tekemään sämpylöitä tällä reseptillä tuplaamatta jauhomäärää. Kirjoitan ohjeen sellaisena kuin se Cosmossa oli, mutta jos käytät samoja vehnäjauhoja kuin minä niin varaudu lisäämään niitä reilusti ohjetta enemmän. Mielestäni tämä sämpylätaikina on todella kiva, sillä se mahdollistaa kaapinpohjien hyödyntämisen antamalla eri vaihtoehtoja aineksille.

Minulla oli nesteenä kasvisliemi, hiivana kuivahiiva (jauhoihin sekoitettuna), sokerina siirappi, öljynä kylmäpuristettu rypsiöljy, kaurahiutaleet skippasin ja laitoin triplamäärän auringonkukansiemeniä ja kahden porkkanan raasteen sämpylöiden sekaan. Jauhoja meni hieman reilusti tuplaten, mutta kaurahiutaleiden puuttuminen selittää osan siitä. Suolan määrän vähensin yhteen teelusikalliseen käyttämäni kasvisliemen takia. Tein sämpylätaikinan aamulla ennen töihin lähtöä ja eihän se ihan kunnolla ehtinyt nousta puolessa tunnissa. Ilokseni kotiin palatessa minua kuitenkin odotti jääkaapissa valtavasti paisunut taikina. Jos aika on kortilla, niin voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin odottamaan sämpylöiden pyörittelyä ja paistamista.


~20 sämpylää

5 dl vettä/piimää/kasvislientä
50 g hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 rkl siirappia/hunajaa/sokeria
2 tl suolaa
½ dl öljyä/oliiviöljyä
2 dl kaura- tai neljänviljanpuurohiutaleita
9 dl hiivaleipäjauhoja
Halutessasi: (laita silloin vain 8 dl vehnäjauhoja)
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna
1 dl oliiveja pilkottuna
2 dl porkkanaraastetta

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi/hunaja/sokeri, suola, öljy ja hiutaleet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää halutessasi mausteita. Kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Pyörittele sämpylöiksi tai rinkeleiksi ja anna kohota vielä pellillä. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Vinkki: Sämpylät voi tehdä myös muffinssivuoissakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti