sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Kaalikääryleet sienitäytteellä

Päädyin tekemään ensimmäistä kertaa kaalikääryleitä kun etsin reseptiä Mustapekka-tuorejuustolle. Vastaan tuli tämä Kodin kuvalehden kaalikääryleiden ohje. Mustapekasta tuli mielestäni liian hallitsevan pippurinen maku kääryleisiin, mutta olen jatkojalostanut reseptiä eteenpäin. Teen kääryleet useimmiten savoijinkaalista, jotka ovat kokonsa puolesta tavallisesti kattilaan sopivia.  Nyt tosin olisi kaupassa ollut tarjolla myös pieniä punakaaleja. Savoijinkaali on maultaan hieman miedompi ja raikkaampi kuin valko- tai punakaali. Olen ohjeesta poiketen silpunnut kaalin sisuksen kääryleiden täytteeseen, jotta turhaa ruokahävikkiä ei synny.


4 - 5 annosta

1 savoijin-, puna- tai valkokaali
1,75 dl puuroriisiä
3,5 dl kasvislientä
3 dl pakastettuja suppilovahveroita tai tuplaten tuoreita
2 porkkanaa
1 tl meiramia
1 tl rakuunaa
1 tl kirveliä
suolaa
rouhittua mustapippuria
4 rkl siirappia
100 g tuorejuustoa tai 200 g raejuustoa
öljyä
voita
lämmintä vettä

Koverra kaalin kanta pois ja keitä kaalia tilavassa kattilassa n. 10 - 15 minuuttia kunnes kaalin lehdet alkavat irrota. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan valmiiksi kasvisliemessä, tavallisesti keittoaika lisukeriisille puuroriisistä on noin parikymmentä minuuttia. Suikaloi porkkanat. Paista sieniä pannulla kunnes ne ovat sulaneet tai tuoreiden sienien enin neste on haihtunut. Lisää porkkanasuikaleet pannulle ja mausta meiramilla, rakuunalla, kirvelillä, suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja ruokalusikallisella siirappia. Paista vielä tovi sieniä ja porkkanoita pannulla ja lisää sekaan tuorejuusto tai raejuusto. Irrota kaalista varovasti 12 - 16 ulointa lehteä ja silppua kaalin sisus. Lisää sisus sienten ja porkkanoiden sekaan. Jaa valmista täytettä kaalinlehtien keskelle, taita lehden reunat ja kääri rullalle. Aseta kääryleet tiivisti voideltuun uunivuokaan. Kun kaikki kääryleet on rullattu, aseta voinokare jokaisen kääryleen päälle. Ohenna loppusiirappia lämpimällä vedellä ja kaada siitä puolet kääryleiden päälle. Paista uunin alaosassa 150-asteessa noin kahden tunnin ajan. Valele kääryleitä lopulla siirappivedellä paistamisen aikana. Jos kääryleet alkavat tummua, voi peittää vuoan foliolla paistamisen aikana. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti