lauantai 3. marraskuuta 2012

Juustofondue

Ala-asteaikainen ystäväni sai vuosia sitten fonduepadan joululahjaksi silloisesta työpaikastaan Hesburgerista. (Padassa on jopa Hesen logo!) Pata seisoi pitkään kaapissa odottamassa käyttöä, mutta nyt meille on muodostunut jo pienoinen perinne fondueilloista ystäväni ja hänen miesystävänsä kanssa. En nyt äkkiseltään keksi mitään yhtä ihanaa ruokaa kuin sula juusto ateriana. Tai no, ehkä sulaan juustoon dipattu oliivi vie voiton. Tällä kertaa juustovalinnatkin osuivat täysin kohdilleen. Harjoitus luo mestarin fonduen valmistuksessakin.

Cocktailkurkuista sen verran että jos Felix kerran valmistaa minikurkkuja, niin miksi niitä ei saa mistään? Astetta isompia pikkukurkkuja löytyy lähes kaupasta kuin kaupasta, mutta noita miniversioita olen tähän mennessä onnistunut löytämään ainoastaan Stokkan Herkusta ja Aleksis Kiven kadun S-marketista. Illan viineistä voisin mainita ystävieni ostaman Devil's Rock Pinot Grigio-valkkarin. Sain joskus Kosmoksessa Pinot Grigiota, joka ei järin sytyttänyt ja olin vähän turhaan tuominnut koko rypäleen yhden viinin perusteella. Tämä olikin oikein kivan kuiva ja pirtsakka viini, mikä vielä sopi hyvin yhteen tarjotun ruoan kanssa. Minä toin hieman arpapelillä pöytään Beringer Stone Cellars Cabernet Sauvignon-punkkupullon, joka oli todella mehukkaan marjaisaa ja täyteläistä. Molempia viinejä tulee varmasti maisteltua toistekin.


3 annosta

2 dl valkoviiniä
rouhittua mustapippuria
400 g raastettua goudaa
300 g raastettua emmentalia
½ dl vettä
1 rkl maizenaa

vaaleaa leipää kuutioina
cocktailkurkkuja
vihreitä oliiveja
omenaa kuutioina
paistettua broileria paloina
kirsikkatomaatteja
paprikaa paloina
ananasta kuutioina

Kuumenna valkoviini kattilassa ja rouhi sekaan mustapippuria. Lisää juustoraaste erissä kattilaan ja sekoita seosta. Sekoita maizena veteen ja lisää suurusteeksi fonduelle. Keitä juustoa kattilassa kunnes seos sakenee ja siirrä valmis fondue liekillä lämmitettyyn fonduepataan. Dippaile erilaisia suolapaloja, hedelmiä ja vihanneksia pataan ja nauti. Sekoittele juustoa fonduetikuilla samalla kun dippailet, ettei juusto pala pohjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti