sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Baba ghanoush

Meillä oli ystäväni kanssa tarkoituksena tehdä baba ghanoushia granaattiomenan siemenillä Chocochilin reseptistä. Valitettavasti ulkoisesti ihan freshin näköinen granaattiomena oli päässyt pilaantumaan sisältä ja isommat kaupat olivat kiinni siinä vaiheessa kun aloitimme kokkailua. Korvasimme granaattiomenan paahdetuilla pinjansiemenillä ja mitä äsken googlettelin niin se näyttäisi olevan ihan tunnettukin yhdistelmä. Baba ghanous-nimitystä käytetään libanonilaisesta munakoisotahnasta. Syyrian puolella vastaava tahna on nimeltään moutabal. Joidenkin lähteiden mukaan tahnat ovat yksi ja sama asia, joidenkin lähteiden mukaan niiden ainesosissa on eroa. Baba ghanoushille ei ole ihan tarkkaa käännöstä, yksinkertaisimmillaan se on käännetty "spoiled father". Baba ghanoush tulisi valmistaa avotulella, jotta tahnaan saa savuisen maun, mutta avotulta oli hieman hankala järjestää keittiössäni, joten tyydyimme munakoison kypsentämiseen uunissa.


1 munakoiso
1 valkosipulinkynsi
½ sitruuna
2 rkl tahinia
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
paahdettuja pinjansiemeniä

Pistele munakoiso haarukalla täyteen reikiä ja kypsennä sitä 200-asteisessa uunissa 45 minuutin ajan. Halkaise munakoiso ja anna sen jäähtyä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja puolita sitruuna. Kaavi jäähtyneen munakoison liha lusikalla kulhoon. Lisää sekaan hienonnettu valkosipuli, puolikkaan sitruunan mehu, tahini, öljy ja suola ja soseuta tahna sauvasekoittimella. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja ripottele tahnan päälle. Tarjoa leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti