keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Havannan ravintolat

Kävimme ystäväni kanssa yli kolmen viikon Karibian reissulla ja ravintoloita tuli nähtyä, noh, paljon. Päätin etten ala yksittäisistä ravintoloista kirjoittamaan postauksia, vaan teen enemmänkin yhteenvetoa paikoista joista käytiin. Jos olet kiinnostunut tietämään jostain yksittäisestä paikasta lisää, niin kysy ihmeessä! Aika paljon Tripadvisoria ja muita ravintola-arviosivuja tuli käytyä läpi ennen matkaa, joten tietty esikarsinta netistä löytyvän tiedon pohjalta oli jo suoritettua. Odotukset ja todellisuus eivät kuitenkaan aina kohdanneet ja tässäpä ensimmäinen setti meidän kokemuksiamme Havannan ravintoloista.

Jos etsit tietoa Havannan ravintoloista, niin suurin osa sivuista sanoo että ruoka on kamalaa ja koostuu lähinnä papumössöstä ja riisistä. Meille ei ihan näin karua kuvaa ravintoloista jäänyt ja osa paikoista oli sellaisia, joissa voisin käydä Suomessakin. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että elintarvikkeilla on heikko saatavuus Kuubassa. Meille parina päivänä kerrottiin perunan olevan loppu, jonain päivänä kalan jne. Viinit Havannassa olivat positiivinen yllätys. Melkein mistään ei tosin saa viiniä laseittain (kosteat lounaat, kröhöm), mutta kaikista ravintoloista missä kävimme sai viiniä ja vieläpä ihan hyviä sellaisia, etenkin jos vertaa reissailuun Aasian suunnalla.

Toivottavasti joku Havannaan matkaava saa näistä arvioista apua ravintolavalintoihinsa. Vaikka ei koko tekstiä jaksaisikaan kahlata läpi, niin ainakin voi sen kiinnostavimman ravintolan osuuden lukea.

Ivan Chef Justo

Ekan illan ravintola. Tämä sijaitsee lähellä Museo Nacional de Bellas Artesia Aquacatella. Ravintolassa ei ole kylttiä ja se sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa, eli osoite kannattaa tsekata huolella. Kadulla meitä tervehti tarjoilija, joka pahoitteli ettei syömään mahdu ilman varausta. Mennessämme sisälle tekemään varausta seuraavalle illalle meidät kuitenkin päästettiinkin syömään, eikä ravintola varsinaisesti täyttynyt missään vaiheessa.

Menu löytyi liitutaululta ravintolan seinältä ja tarjoilija ystävällisesti tulkkasi sen meille englanniksi. Söin alkuun sardinas fritas, joka tarkoitti rapeaksi paistettuja kaloja. Pääruoaksi valkkasin caldereta de mariscos, joka tarkoitti valtaisaa annosta erilaisia mereneläviä lautasella. Hummeri on Kuubassa erittäis edullista ja minäkin sain sitä ison keon lautaselleni. Tarjoilija tuli vielä perkaamaan hummeria minua varten. Jälkkärinä söimme daiquirisorbetit, mutta se oli jokseenkin jäähileistä. Ravintolasta kuitenkin jäi ihan hyvä fiilis ja suosittelisin siellä pistäytymään Havannan reissulla. La Dominica

Italialainen ravintola lähellä Plaza de la Catedralia. Tilasin pizzan, joka oli ihan siedättävä. Tässä varoituksen sana siitä, että kuubalainen juusto ei ole mitenkään erityisen hyvää. Olen huonompiakin pizzoja kyllä syönyt ja jopa tälläkin reissulla, mutta en ehkä silti menisi tänne uudestaan. Iso miinus kulkukissoista, joita turistit ovat ruokkineet. Kissoja oli paljon ja ne tunkivat tassuja syliin asti, vaikka henkilökunta hätistelikin niitä vesisuihkepulloilla.

La Guarida

La Guarida oli reissun suurimpia pettymyksiä. Paikkaa on hehkutettu Havannan parhaana ravintolana, mihin on kaikista vaikein saada pöytä. Tämä oli myös Havannan ainoa ravintola mihin löysimme toimivan nettivaraussysteemin. Palvelu oli jokseenkin hidasta ja tökkivää, lisäksi paikassa oli melko tuhti tupakansavu (mikä tosin ei ole harvinaista Kuuban ravintoloissa). Alkuruoaksi tilaamani ceviche oli ihan ok, lautasta peitti kerros ohuenohuita kalaviipaleita todella, todella kirpeässä marinadissa. Ihan koko lautanen ei uponnut alas. Pääruoaksi tilasin kalaa rapukastikkeessa. Annos oli niin jäähtynyt, että sen mausta oli vähän paha sanoa mitään. Ei kala-annos ainakaan reissun top 20:een olisi päässyt lämpimänäkään. Jälkkäriksi otin guavamoussea, mutta tässä ehkä tökkäisi eniten tottumattomuutenkin kuubalaiseen ruokaan: moussessa oli juustokuutioita joukossa. Kaverini kuitenkin piti jälkiruokakahvistaan. Minä skippaisin tämän ravintolan ihan suosiolla, se ei ollut hintansa väärti ja Havannasta saa paljon parempaakin ruokaa ja palvelua.


Los Nardos

Keskivertoa laadukkaampaa jenkkityylistä ruokaa El Capitolion kupeessa. Varaa reilusti aikaa käyntiä varten, sillä ravintolaan joutuu jonottamaan. Tämän tiesimme jo lukemamme pohjalta, mutta jonon kesto tuli silti pienoisena yllärinä. Jonotus aloitetaan kadulta ja saavutettuasi jonon kärjen sinut ohjataan jossain vaiheessa ylös ravintolan odotustilaan. Odotustila keinuineen on ihan viihtyisä, mutta drinkkitarjoilu odottaessa olisi ollut jees. Ravintola on pimeä ja lounaalla ei tuntenut yhtään syövänsä keskellä päivää. Sisustus on kuitenkin kiva ja paikassa on paljon värillisiä valoja.

Meidän käyntikerrallamme kala oli loppu ja minä päädyin friteerattuun kanaan majoneesin kanssa. Annos tuli hapanimeläkastikkeella, mikä oikeastaan oli parempi vaihtoehto. Sain kuitenkin majoneesia lisäksi pyydettäessä. Kana oli sisältä mehevää ja päältä rapeaa, enkä varsinaisesti keksi siitä moitittavaa. Lisukkeita sisältyi hintaan kaksi, mutta niidenkin saatavuus oli vähän rajallista. Minä otin bataattia ja vihanneksia, mutta olisin varmaan pärjännyt ilmankin. Kaverini ananaskana oli kuivempaa kuin minun kanani. Tämä ravintola jäi kuitenkin positiivisena kokemuksena mieleen. Jos mielesti tekee hyvin tehtyä, kansainvälistä, perusruokaa niin suuntaa tänne.

Sociedad Asturiana Castropol

Reissun paras kalakeitto! Ravintola sijaitsee aivan Malcónin rannassa suhteellisen lähellä keskustaa. Meidän istutettiin parvekkeelle, jossa minulle ehti tulla himan vilu. Talvisin illat Karibialla voivat olla hieman viileitä ja muutamana iltana käytin ohutta neuletakkia iltaisin. Alkuun tilaamani kalakeitto tuotiin taikinakuoressa ja oli maultaan eriomaista. Pääruokani hieman kalpeninkin alkuruoalle, mikä tuntuu olevan suhteellisen tavallista ravintoloissa. Ravintola on varmasti ihan käymisen arvoinen.


 
 Nao Paladar

Nao on varmasti Havannan trendikkäimpiä ravintoloita. Naon löydät aivan Plaza de Armaksen kupeesta, pienemmältä sivukujalta, toisesta kerroksesta. Naoon kuitenkin löytää helposti näkyvän kyltin ansiosta. Olisin halunnut pitää ravintolasta paljon enemmän, sillä mustat pöytäliinat, sliipattu sisustus ja hyvä palvelu vetosivat minuun. Peruna oli jälleen loppu, joten alkuun tilaamani patatas bravas tuli ranskalaisista perunoista. Tiesin mitä tilasin, mutta silti jäin ihmettelemään että miksi en muuttanut tilaustani. Pääruoaksi otiin kanaa ja riisiä, joka tarjoiltiin sen kuuluisan papumössön kanssa. Täytyy myöntää että ainakin tämän ravintolan papumössö oli oikein hyvää ja melkeimpä annokseni paras osuus. Päivänä jona perunaa on saatavilla olisin varmaan saanut paremman kuvan ravintolasta. Ruoka ei kuitenkaan ollut huonoa ja voisin nähdä itseni lepuuttamassa silmiäni paikan sisustuksessa toistekin jos joutuisin ravintolaa Havannasta valkkaamaan.Cafe Laurent

Kävimme katsomassa auringonlaskua ravintola La Torressa ja siirryimme sieltä Cafe Laurentiin illalliselle. Meidän olisi ehkä kannattanut jäädä La Torreen syömään. Tämä oli varmasti yksi suosituimpia ravintoloita missä kävimme ja jokainen pöytä oli täysi lähes koko illallisen ajan. Minua hieman hämmentää paikan suosio. Tilasin alkuruoaksi rapukeittoa. Kokki ei tuntunut olevan aivan ajan tasalla annoksen suhteen, sillä keitossa ui isoja ravun saksia, mutta ainoa työkalu syömiseen oli lusikka. Toisaalta taas keiton seassa lillui kovia saksista irronneita kappaleita. Keitto oli niitä annoksia, joita en haluaisi toiste suuhuni pistää. Pääruoaksi tilasin valkosipulirapuja. Pääruoaksi annos näytti hyvin tyypilliseltä alkuruoalta.Tien Tan

Tämän piti olla SE kiinalainen ravintola Havannan chinatownissa. Tämä ei todellakaan ollut SE ravintola missä kannattaisi käydä. Pitkän odotuksen jälkeen sain eteeni ihan kelvollisen kala-annoksen hot saucella. En tiedä mistä kehut ravintolan suurista annoksista ovat peräisin, sillä harvoin syön kiinalaisissa koko annosta ja nyt minulle jäi nälkä. Kaverini annos oli kuitenkin niin pohjanoteeraus, että riskillä sen saamisesta en varmuudeksi astuisi jalallanikaan paikkaan toiste. Kuvitelkaa mielessänne harmaata, limaista riisimössä pakastevihanneksilla ja valmiilla kanakuutioilla. Se siitä, seuraava ravintola kiitos...

Casa Miglis

Jännä yhdistelmä ruotsalaista ja kuubalaista ruokaa. Casa Miglis on niitä ravintoloita, joissa ehdottomasti kannattaa käydä Havannassa käydessään. Nao Paladarin lisäksi tämä oli toinen selkeästi trendikkäästi sisustettu ravintola, jossa kävimme. Sisutus oli hieman runsas skandinaaviseksi, mutta tyyli oli silti selkeästi täältäpäin lainattu. Ruoka oli hyvin tehtyä ja paikassa oli miellyttävä tunnelma. Pieni miinus sijainnista ensimmäisessä kerroksessa. Havannassa et saa naisena olla missään rauhassa katseilta (ja huuteluilta) ja miehet oikeasti tulivat tuijottelemaan ikkunaan. Koeta saada pöytä sisemmältä ravintolasta.Prado y Neptuno

Ravintola on nimensä mukaisesti Pradon ja Neptunon kulmassa. Listalta löytyy italilalaista ruokaa joista valkkasin itselleni pizzan. Tomaattikastike oli hyvää ja anjovistäyte sopivan suolaista makuuni. Minun pizzastani kuitenkin puuttui juusto. Jos himoat juustoa yhtä paljon kuin minä, niin ole tarkkana listan kanssa, sillä jokainen pizza ei sitä ilmeisesti automaattisesti sisällä. Juuston puutteesta huolimatta Prado y Neptuno hakkasi La Dominican 6-0.

El Chanchullero de Tapas

Hyvä baari, ok ravintola. Ravintola aukeaa vasta kahden maissa, joten meiltä jäi siellä lounas käymättä yrityksestä huolimatta. Viimeisenä iltana kuitenkin pistäydyimme paikassa ja tykkäsimme kovasti. Paikka oli aivan turvoksissa ja istumapaikkaa joutui odottamaan, mutta tämä oli ainoita Havannan baareja jossa sai turistina olla rauhassa paikallisten juomanpyynnöiltä. Koetin tilata rapuja ja ananasta, mutta molemmat ainekset olivat loppu. Muutamasta tarjotusta vaihtoehdosta valitsin itselleni kanaa. Baariruoaksi annos oli ihan hyvä, mutta ei mitään suurta gourmeeta. Kannattaa kuitenkin pistäytyä vähintään juomassa.


Paladar le Chansonnier

Todella hyvä ranskalainen ravintola harmittavan syrjässä. Tarjoilija kysyi meiltä erikseen mistä olimme saaneet kuulla ravintolasta ja vei tulostamamme Tripadvisor-arviot muullekin henkilökunnalle nähtäväksi. Taisin huijata Casa Migliksen kohdalla, sillä myös tämä oli hyvin tyylikäs ravintola. Seinillä oli suuria, korkeita mustia tauluja ja katosta roikkui turkoosi pulloista tehty medusa. Täälläkin ruoat mitä koetimme tilata olivat päässet loppumaan. Lopulta söin eri tavoin tehtyjä rapuja sekä alku- että pääruoaksi. Tavoistamme poiketen tilasimme täällä myös jälkkäriä. Juustokakku oli sinällään ihan hyvää, mutta hillo menee lähes aina vähän överimakeaksi minulle. Toivon mukaan paikka pysyy pystyssä, sillä tämän tyylisiä ravintoloita Havanna kaipaa.


La Piazza

Meliá Cohiban italialainen ravintola. Söimme täällä kolmesti lounasta emmekä ainoastaan siitä syystä, että asuimme hotellissa. Punaiset ruutuliinat, tarjoilijat essuissa ja rapeapohjaista pizzaa, hyvin täyttein ja ei-kuubalaisella juustolla. Nam. Tämän ravintolan takia kannattaa vaikka ottaa taxi keskustasta Meliá Cohibaa. Joimme paikan Pinot Grigiot loppuun, hups. Pizzoista on valittavissa isompi tai pienempi koko. Isommat pizzat todella ovat isoja, mutta niin herkullisia että kyllähän nekin jaksoi syödä oikein hyvin. Suosittelen erityisellä lämmöllä Pizza Puttanescaa, jossa on anjovista, kaprista, oliiveja ja chiliöljyä.

Med

Meliá Cohiban välimerellinen ravintola. Med oli ehkä Havannan yksi surkeimmista ravintolakokemuksista. Tilasin kanaa sillä perusteella että sen piti tulla kastikkeen kanssa. Kun kyselin kastikkeen perään minulle kerrottiin sitä olleen kanassa paistamisen aikana. Ulkoasusta tai mausta tätä ei olisi arvannut. Kuivaa kanaa ja ranskiksia saisi halvemmalla vaikka ABC:ltä Suomesta.

Decameron

Keskitasoista italialaista ruokaa. Paikka oli lauantai-iltana niin täynnä ettemme mahtuneet sisään. Sunnuntaina meillä oli varaus, mutta paikka oli lähes tyhjä. Alkuruoaksi söin bechamel-kastikkeen makuista juustokeittoa ja pääruoaksi hieman aneemista ja pehmeäpohjaista pizzaa. En näe mitään syytä käydä täällä, kun La Piazza on ainoastaan muutaman korttelin päässä. Ravintolan sisustukseen kuuluu kymmenittäin vedettäviä kelloja, jotka soivat aina vartin välein.

2 kommenttia:

  1. Onpas yllättävän kansainvälistä keittiötä siellä tarjolla, näin ne ajat muuttuu. Hummeria söisin joka toinen ilta, jos tuonne pääsisin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havannan ravintolat kyllä ihan ylitti meidän odotukset. Ilmeisesti moni matkaopas vaan toistelee sitä papumössöä, vaikka ruokakulttuuri kehittyykin vauhdilla siinä rinnalla. Tosin tää on ehkä vähän epäedustava otos, kun moni näistä paikoista ei ollut lähellä "mitään" ja mentiin vaan ravintolan takia sinne suuntaan kaupunkia.

      Poista