sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Chili dog soijanakilla

Olemme ensi viikolla menossa kavereideni kanssa Kouvolan Three Wingsiin syömään. Paikan vegemenu on kivan laaja ja siitä inspiroituneena päätin testata itse soijahodaria kotona. Edellisestä soijanakkikokelustani taitaa olla 17 vuotta aikaa, joten ehkä oli jo aikakin pistää nakki uudelleen kokeiluun. Näihin hodareihin valitsin Hälsäns Kökin ovovegetaarisen soijanakin, joka voitti Uuden mustan soijanakkivertailun. En voi väittää rakastuneeni näihin soijanakkeihin, sillä olisin kaivannut niihin vähän kiinteämpää purutuntumaa, mutta eivät ne huonojakaan olleet. Tein nämä chili dog-versiona jo siitäkin syystä, että arvelin chilimössön kätkevän tarvittaessa huonommankin nakin sisäänsä. Chilin hodareille tein pienin muokkauksin Helsingin sanomien ohjeesta. Jos tarjoat tätä vieraille, niin huomioithan että Worcestershire-kastike sisältää anjovista. Sämpylöiden ohjeen otin Herkusta ja koukusta, johon se puolestaan oli otettu Helene Johanssonin Leipä -kirjasta. Pari muokkausta tein tähänkin ohjeeseen, sillä en hiffannut että hiivaa olisi tarvinnut puolitoista palaa yhden sijaan ja jauhoja jouduin jälleen lisäämään ohjetta enemmän. Rainbown luomuvehnäjauhoja joutuu minun käsissäni lisäämään käytännössä aina muutaman desin ohjetta enemmän. Sämpylöistä tuli jopa hieman liiankin kuohkeita tällä reseptillä ja nostatusaikaa voi tiputtaa, jos haluaa kiinteämmän sämpylän. Jos et halua leipoa sämpylöitä itse, niin esipaistetuilla sämpylöillä voisi saada ihan kelvollisen tuloksen ja niiden muoto sopisi hodariin. Veikkaan että kaupan varsinaiset hot dog-sämpylät eivät menisi kovin hyvin kaupaksi, ellei niiden nimessä lukisi hot dog. Minä tein taikinasta 16 sämpylää 20 sijaan ja pistin puolet pakastimeen odottamaan seuraavaa hodarikertaa. Silloin voisin koettaa vaikka jotakin toista nakkia ja napata lisukkeet Three Wingsin menusta eli salaatti, coleslaw, suolakurkkumajoneesi, ketsuppi ja ranskalaiset.


Hot dog-sämpylät (16 kpl/8 annosta):

½ l täysmaitoa
50 g tuorehiivaa
15 dl vehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita
1 rkl merisuolaa

Murenna hiiva lämmitettyyn maitoon ja sekoita muut ainekset joukkoon. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia koneella tai 20 minuuttia käsin. Anna taikinan levätä puoli tuntia. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele paloista pitkulaisia sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota pellillä huoneenlämmössä puolentoista tunnin ajan ja paista kymmenisen minuuttia 225-asteisessa uunissa.

Chili (4 annosta):

1 iso tai 2 pientä valkosipulinkynttä
öljyä
1 tlk kidneypapuja
400 g paseerattua tomaattia
3 rkl chipotlekastiketta
1 rkl Worcestershirekastiketta
1 rkl kasvisfondia (tai kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio)
1 tl sokeria
½ tl juustokuminaa
vahvaa chilikastiketta
suolaa

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista hetken aikaa öljyssä kattilassa. Lisää valutetut pavut ja paseerattu tomaatti. Mausta chipotlekastikkeella, Worcestershirekastikkeella, kasvisfondilla, sokerilla ja juustokuminalla ja lisää vahvaa chilikastiketta ja suolaa makusi mukaan. Keitä kastiketta kymmenisen minuuttia.

Chili dog soijanakilla (4 annosta):

8 hot dog-sämpylää
4 annosta chiliä
cheddar-raastetta
8 soijanakkia
öljyä

Halkaise hot dog-sämpylät pitkittäissuunnassa niin että toinen reuna jää kiinni. Lisää chiliä ja raastettua cheddaria sämpylöiden sisään. Paista soijanakit öljyssä pannulla ja laita nakki jokaisen sämpylän sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti