perjantai 18. huhtikuuta 2014

Uuniperunat chili sin carnella

Joskus insipiraatio ruokaan syntyy monen mutkan kautta. Googlettelin hyvää chipotle-kastiketta chili dogeihin ja päädyin Veljekset Kuusiston sivuille, josta löytyi Sara La Fountainin tekemä Uuniperuna chipotle-chili täytteellä-resepti. Ihastuin ideaan, mutta en välttämättä toteutukseen. Muistin kuitenkin joskus bonganneeni Keitto ja keittiöstä Ehdottomasti New Yorkilaisen chili sin carnen ohjeen. Kyseiseen blogiin ohje oli löydetty Olivia -lehdestä. Käytännössä sama ohje löytyi myös WWF:n sivuilta, tosin ilman mitään lähdemerkintää. WWF:n ohjeesta nappasin voipavut omaan versiooni ruoasta. Muuten muokkasin reseptiä sen verran, että jätin porkkanan ja bataatin pois perunantäytteestä, vähensin nestettä ja lyhensin kypsennysaikaa ja korvasin puolet paprikajauheesta savupaprikajauheella. Olivian ohjeessa kehotetaan käyttämään mahdollisimman montaa maustetta kokonaisena ja jauhamaan ne juuri ennen käyttöä. Omasta kaapistani kokonaisena löytyi juustokuminaa, korianteria ja neilikkaa. Näistä erityisesti korianterin ja neilikan suosittelisin murskaamaan itse, sillä niistä tuli annokseen mielestäni ne ominaisimmat maut. Olivian ohjeen yhteydessä myös erikseen korostetaan etikan lisäämisen tärkeyttä. Palatakseni vielä alkuperäiseen Sara La Fountainin respetiin, niin sieltä löysin sentään lisukkeet perunoille eli cheddarin, crème fraîchen ja avocadon.Valmis ruoka oli niin hyvää, että se nostatti hymyn kasvoilleni. Toivottavasti myös sinä pidät tästä.



4 annosta

4 isoa rosamunda-perunaa
rouhittua suolaa
4 - 6 valkosipulinkynttä
1 vahva chili
1 tlk tomaattipyreetä
öljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl maustepippuria
1 tl kanelia
½ tl neilikoita
½ tl muskottipähkinää
½ tl cayennepippuria
2 rkl siirappia
1 tlk kidneypapuja
1 tlk voipapuja
1 tlk kikherneitä
1 tlk (Mutti) tomaattimurskaa
1 dl vettä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl hienoa merisuolaa
cheddaria raasteena
crème fraîchea
avocadoa

Pese perunat ja tee niiden pintaan ristiviillot. Rouhi suolaa perunoiden pintaan ja paista 200-asteisessa uunissa 1 - 1 ½ tuntia. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna chili. Paista valksosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan. Laita paprikajauheet, juustokumina, korianteri, mausteipippuri, kaneli, neilikat, muskottipähkinä ja cayennepippuri mortteliin ja jauha hienoksi. Lisää mausteet ja siirappi pannulle ja pyörittele jälleen pari minuuttia pannulla. Valuta ja huuhtele pavut ja lisää pannulle tomaattimurskan ja veden kanssa. Mausta chili sin carne vielä punaviinietikalla ja merisuolalla. Hauduta ruokaa parikymmentä minuuttia pannulla. Lusikoi valmista chili sin carnea uuniperunoiden päälle ja tarjoa cheddarin, crème fraîchen ja avocadon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti