sunnuntai 11. elokuuta 2013

Savoy

Tykästyimme ystävieni kanssa Savoyhin heti ensikosketuksella niin, että päätimme ottaa ravintolassa käynnin kesäperinteeksemme. Nyt olimme kolmatta kertaa Savoyssa syömässä, eikä ravintola jälleen pettänyt. Tosin käyntikerroistamme tällä viimeisellä palvelussa tuntui olevan hieman kohennettavaa aiempiin kertoihin verrattuna. Ravintola ei ollut aivan täynnä, mutta saimme silti odottaa alkuruokien saapumista pöytään yli tunnin ja koko ruokailu kesti reilusti päälle kolme tuntia.

Ensimmäisenä keittiön tervehdyksenä pöytään saapui voimakkaan minttuista kylmää kurkkukeittoa. Jälleen keiton maku oli hyvä, mutta taas minulla tökkäsi kylmä keitto puolivälissä annosta. Leipiä tarjoiltiin neljää erilaista ja tämän suhteen palvelu pelasi hyvin ja leipiä tuotiin pöytään tarjolle jokaisen ruokalajin välissä. Kuvan näkkärin ja spelttileivän lisäksi tarjolla oli myös mallas- ja ruisleipää. Meiltä kysyttiin haluammeko katsella viinilistaa vai keskustella viineistä sommelierin kanssa. Valitsimme sommelierin ja mielestäni tämän tyylisessä ravintolassa se ehdottomasti kannattaa, ellei ole täysin varma omasta viinituntemuksestaan.

Minä tilasin alkuruoaksi burratajuustoa, basilikaa ja tomaatticarpacciota. Annokseen lisättiin pöydässä tomaattisorbettia ja -consomméa. Kuten edelliselläkin kerralla, pystyin vain ihmettelemään tomaattien makeutta ja täyteläisyyttä. Annos oli täynnä erilaisia makuja ja tekstuureita ja jokainen haarukallinen toi kaikkea uutta ja ihanaa suuhun. Viiniksi annokselle suositeltiin saksalaista Philipp Kuhn Weissburgunderia.
Ruokalajien välillä saimme keittiön tervehdyksenä seljankukkasorbettia greippivaahdolla. Tervehdykseksi annos oli melko mittavan kokoinen, mutta todella kevyt ja raikas. Olisin halunnut tilata pääruoaksi savustettua siikaa, tillillä mehustettuja kesäperunoita ja rémouladekastiketta, mutta rémouladekastiketta ei ollut mahdollista saada sipulittomana, joten päädyin paistettuun ahveneen, muhennettuihin kantarelleihin ja parsaan. Lisänä annokseen tuli vielä basilikakastiketta ja retikkaa. Jälleen annos oli oikein onnistunut kokonaisuus, jossa kalan omalle maulle oli jätetty tilaa. Toinen ystäväni tilasi saman pääruoan ja ensimmäinen meille suositeltu viini oli hieman liian tammista makuumme, vaikka se ei aivan perinteiseltä chardonnaylta maistunutkaan. Saimme tämän jälkeen kahta eri viiniä maisteltavaksi pöytään, toisen perinteisemmän ranskalaisen sauvingnon blancin ja toisen voimakkaamman ja hapokkaamman uusiseelantilaisen sauvignon blancin. Päädyimme kumpikin uusi-seelantilaiseen Cloudy Bayhin, joka maistui suussamme oikein tunnistettavan mustaherukanlehtiseltä ja toimi hapokkaampien viinien ystäville.

Ennen varsinaista jälkiruokaa saimme keittiön tervehdyksenä vielä passionpossetia, hedelmiä ja passionsorbettia. Minusta tämä annos toimi jopa varsinaista jälkiruokaa paremmin. Varsinaiseksi jälkkäriksi tilasin consommén kesän punaisista marjoista ja vadelmajogurttiserbettiä. Tässä vaiheessa iltaa himoitsin kuitenkin enemmän tuoreita marjoja kavereiden lautasilta ja pähkinäinen annos oli sen verran tuhti, että siitä jäi osa syömättä. Olen tunnetusti vähän huono jälkiruokien kanssa, joten kovin sokeasti minun makuuni ei kannata luottaa, jos on itse enemmän makean perään. Jälkiruokaviinin kanssa minut onnistuttiin jälleen yllättämään. Minulle tuotiin pöytään punaista Braida di Giacomo Bologna Brachetto d'Acqui, joka oli suussa todella kevyttä ja pirskahtelevan hiilihapollista. Prosentteja jälkkäriviinissä oli vain viiden pintaan. Vaikka iltamme oli kaikin puolin onnistunut, niin emme tämän reissun perusteella olisi saaneet Savoysta yhtä miellyttävää kuvaa kuin aiemmilla kerroilla. Monet niistä pienistä asioista, jotka edellisillä kerroilla ovat tehneet illoista ainutlaatuisia, jäivät nyt puuttumaan. Tavallaan asiat ovat suhteellisen pieniä, kuten se ettei meiltä kysytty olemmeko käyneet paikassa aiemmin, käsilaukkukoukkuja ei tuotu, hissiä ei tilattu jne. Toisaalta taas nämä asiat ovat olleet niitä, joiden takia Savoysta on mieluusti maksanut sen kolmanneksen enemmän kuin muista ravintoloista, joissa yleensä käymme.

Kylmä kurkkukeitto
Spelttileipä ja näkkileipä
Burratajuustoa, basilikaa ja tomaatticarpaccio
Seljankukkasorbetti ja greippivaahto
Paistettua ahventa, muhennettuja kantarelleja ja parsaa
Passionposset, hedelmää ja passionsorbetti
Consommé kesän punaisista marjoista ja vadelma-jogurttiserbettiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti