sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Hernekeitto savuseitanilla

Minulla on melkoiset ennakkoluulot ruoka-aineita kohtaan, joiden olisi tarkoitus korvata liha. Lihan haju ja maku eivät sinällään nappaa ja olen esimerkiksi jättänyt savujuuston syömättä koska se maistui suussani niin meetwurstilta. Haluaisin kuitenkin laajentaa hieman makumaailmaani ja korvata suuhuni nämä maut uusilla mielleyhtymillä. Mietin että savunmakuinen purtava voisi toimia yhdistelmänä hernekeiton kanssa ja muiden harmiksi, minun onnekseni, millään kinkkukorvikkeilla ei kuulemma päästä oikean kinkun makuun. Tein siis hernekeittoon lisättäväksi pienen määrän savuseitania yhdistelemällä ohjeita Inna Somersalon Yllin kyllin -keittokirjan seitanpaistista, Caribbean Veganin holiday hamista ja My Vegan Cookbookin Seitan "Ham" with Pineapplesta. Marinadi on lähes suoraan Tofu for Twon Soy Bacon Bits and Spaghetti Carbonarasta.

Monet hernekeittoreseptit ovat aika reippaasti mitoitettuja jos meinaa syödä kaiken ruoan yksin. Tässä reseptistä tulee sen kokoinen annos että kyllästys ei ehdi iskeä ennen kattilan tyhjenemistä. Voit toki vaikka tuplata raaka-aineiden määrän jos sinulla on enemmän suita ruokittavana. Seitanin savunmaku jäi suhteellisen miedoksi tällä reseptillä. Jos haluat voimakkaamman makuisen seitanin, niin kypsennä seitan samana iltana seitanmassan valmistamisen kanssa ja lisää marinadi leikattuihin seitansuikaleisiin.


4 annosta

Savuseitan:

1 dl gluteenijauhoja
0,25 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
0,25 dl soijajauhoja
1 tl kasvisliemijauhetta
½ tl savupaprikajauhetta
ripaus maustepippuria
ripaus neilikkaa
ripaus valkosipulijauhetta
1 ½ rkl vettä
1 tlk tomaattipyreetä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl oliiviöljyä
½ tl siirappia

Marinadi seitanille:

2 ½ rkl tamari soijakastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl tummaa siirappia
1 tl nestesavua

Hernekeitto:

250 g kuivattuja herneitä
vettä liotukseen + 1 ½ l. vettä
1 annos savuseitania
öljyä
1 rkl sinappia
1 tl meiramia
1 ½ tl suolaa
ripaus maustepippuria

Ensimmäinen päivä: Sekoita seitanin kuivat ja märät ainekset keskenään erillisissä kulhoissa. Lisää neste hiljalleen jauhoseoksen joukkoon ja vaivaa taikinaa käsissä muutaman minuutin ajan. Muotoile taikinasta pallo. Yhdistä marinadin ainekset keskenään ja laita seitan minigrip-pussiin marinoitumaan yön yli. Huuhdo herneet ja laita ne likoamaan yön yli runsaaseen veteen.

Toinen päivä: Kaada herneiden liotusvesi pois ja lisää herneet kattilaan uuden veden kanssa. Keitä noin kahden tunnin ajan. Kääri marinoitunut seitan folioon ja paista 175-asteisessa uunissa noin kolme varttia. Suikaloi seitan ja paista suikaleita rapeammiksi öljyssä paistinpannulla. Lisää seitansuikaleet lopuksi mausteiden kanssa kattilaan.

Tonnikalapatonki uunissa

Tämä ohje on peräisin opiskeluajoiltani. Eräässä vaiheessa opintoja iltaluennot venyttivät koulupäivät lähes kellon ympärisiksi ja ruoanlaitolle ei oikein tuntunut löytyvän aikaa. Nämä tonnikalapatongit toimittivat illallisen virkaa monena iltana. Nykyisin nämä patongit ovat saavuttaneet vakiintuneen aseman myös minun matkoiltapaluuruokanani. Kaikki ainekset voi ostaa kotiin odottamaan reissusta paluuta ja ensimmäisenä kotiin palattua ei tarvitse suunnistaa ruokakauppaan. Tässä reseptissä tuotemerkeillä todella on merkitystä. Eldoradon tonnikala tomaattikastikkeessa on suorastaan syömäkelvotonta ja X-tran moniviljapatonki on kaukana Fazerin patongista.



1 annos illallisena tai 2 annosta iltapalana

1 Fazerin esipaistettu moniviljapatonki
1 tlk Rainbow tonnikalaa tomaattikastikkeessa
½ prk vihreitä oliiveja
½ tlk pieniä ananaspaloja
juustoa
oreganoa tai pizzamaustetta

Halkaise patonki pitkittäin niin että puolikkaat juuri pysyvät kiinni toisissaan ja taita patonki auki. Täytä patonki tonnikalalla, oliiveilla ja ananaksella. Viipaloi patongin päälle juustoa tai ripottele pintaan juustoraastetta. Mausta oreganolla tai pizzamausteella ja paista noin 20 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Lohikeitto

Minun oli koko päivän tehnyt mieli lohikeittoa ja sitähän minun sitten oli ruoaksi tehtävä. Resepti on todella simppeli, mutta tässä tapauksessa hyvät perusmaut puhukoon puolestaan.


5 annosta

1 ½ l vettä + 2 rkl hummerifondia
1 kg perunoita
600 g lohta
2 dl kermaa
suolaa
ripaus valkopippuria
tuoretta tilliä

Laita hummeriliemi kiehumaan isohkoon kattilaan. Kuori ja paloittele perunat liemeen. Keitä perunoita noin vartin ajan. Poista sillä välin lohesta ruodot ja nahka ja suikaloi liha. Lisää puolikypsien perunoiden joukkoon ja jatka keittämistä muutaman minuutin ajan. Lisää vielä mausteet ja kerma ja kuumenna keitto lähes kiehuvaksi. Silppua valmiin keiton sekaan tuoretta tilliä. Tarkista suola ja tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän kanssa.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Pulled chicken

Tämä Simply Deliciousin resepti on ollut minulla jo pidemmän aikaa odottamassa kokeilua. Nyt kun tuli leivottua sämpylöitä, niin mietin että tässä onkin oiva tilaisuus päästä ohjetta testaamaan. Pulled chicken on kuulemma suosittua kesäruokaa Yhdysvalloissa, enkä lainkaan ihmettele miksi, sillä yhtä mureaa broileria en ole ennen syönyt.


4 annosta

500 g broilerin rintafileitä
kanalientä
1 rkl kuivattuja yrttejä (esim. oreganoa, timjamia ja rosmariinia)
2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ annos BBQ-kastiketta Kansasin tapaan
8 sämpylää

Hienonna valkosipulinkynnet. Laita broilerin rintafileet isohkoon kattilaan ja kaada päälle kanalientä, niin että pinta juuri ja juuri peittyy. Mausta kuivatuilla yrteillä, valkosipulimurskalla ja suolalla. Kiehauta kanaliemi ja laske lämpötilaa niin että neste poreilee aivan kevyesti. Keitä muutaman minuutin ajan ja peitä kattila kannella. Siirrä kattila pois levyltä ja anna broilerin kypsyä noin 30 minuutin ajan kansi kattilan päällä. Poista broilerit liemestä ja revi liha pieniksi paloiksi käsin tai kahdella haarukalla. Sekoita lämmintä BBQ-kastiketta broilerin joukkoon. Halkaise sämpylät niin että ne jäävät toisesta reunasta kiinni. Jos sämpylät eivät ole tuoreita, niin lämmitä ne kummaltakin puolelta leivänpaahtimen sämpyläpidikkeessä. Täytä sämpylät pulled chickenillä ja tarjoa kotitekoisten ranskalaisten perunoiden ja punakaalimustaherukkasalaatin kanssa.

BBQ-kastike Kansasin tapaan

BBQ-kastikkeen resepti on kopsattu suoraan Simply Deliciousilta. Minäkin tein kastikkeen kaveriksi pulled chickenille. Hieman muutin ohjeen mittoja vastaamaan kaupan pakkauskokoja.

~2 - 3 dl

200 g (pienempi prk) paseerattua tomaattia
130 g (1 tuubi) tomaattipyreetä
3/4 dl hunajaa
1 1/4 dl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl cayennepippuria
½ tl rouhittua mustapippuria
½ tl paprikajauhetta
1/4 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl sipulijauhetta
1/4 tl kanelia

Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree, hunaja ja punaviinietikka kattilaan tai pannulle. Mausta ja keitä hiljalleen noin 25 minuutin ajan välillä sekoitellen. Ylimääräisen kastikkeen voit vaikka pakastaa ja käyttää grillauskastikkeena myöhemmin.

Kotitekoiset ranskalaiset perunat uunissa

Ranskalaisten perunoiden resepti on Chiclingiltä peräisin. Nämä uunissa tehdyt ranskalaiset ovat mausteisempia kuin friteeratut serkkunsa. Uuniruoka myös kestää mielestäni paremmin uudelleenlämmittelyä eväänä töissä kuin friteerattu ruoka. Kyseiset perunat valmistettiin lisukkeeksi pulled chickenille.


4 annosta

800 g suuria kiinteitä perunoita
reilusti oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
rosmariinia
timjamia

Kuori perunat ja suikaloi ne tikuiksi. Laita perunatikut kylmään veteen likoamaan vartiksi ja kuivaa talouspaperilla. Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja kaada reilusti oliiviöljyä leivinpaperille. Lisää perunatikut pellille. Lohko valkosipulinkynnet perunoiden päälle ja kaada vielä lisää öljyä perunoiden päälle. Ripottele päälle rosmariinia ja timjamia. Paista perunoita 150-asteessa noin 20 minuuttia. Ota pelti uunista ja siirrä perunat toiselle pellille jossa on kuiva leivinpaperi. Nosta uunin lämpötila 220-asteeseen ja paista perunoita kunnes ne alkavat saada väriä pintaan. Minulla aikaa meni suunnilleen toiset 20 minuuttia. Rouhi suolaa valmiiden ranskalaisten perunoiden päälle ja tarjoa lisukkeena.

Punakaalimustaherukkasalaatti

Kyllä. Minulla on vielä 1/4 punakaalista jäljellä paistetun punakaalin, punakaalipuolukkasalaatin ja juustoisen kasviskeiton jäljiltä. Ei ole ihan kerta tai pari kun olen kaupassa miettinyt miten ihana olisi, jos kasvikset olisivat sopivan pieniä yksineläjän keittiöön. Etenkin jos keittoon, pataan, wokiin tms. haluaa montaa eri laatua vihanneksia, niin tuntuu että ruokaa tulee saavillinen. Tämän salaatin tein pulled chickenin kylkeen. Alkuperäisessä ohjeessa broilerin kanssa tarjotaan coleslawta, mutta minulla tökkivät aika pahasti majoneesissa/kermaviilissä uivat salaatit. Olkoon tämä sitten kaalilisäke suomalaisittain broilerin rinnalle.


4 annosta

1/4 punakaalia (n. 250 g)
100 g (pakaste)mustaherukoita

Sulata mustaherukat tarvittaessa ja riko niiden koostumusta hieman puisella survimella. Suikaloi punakaali ja sekoita kulhossa mustaherukat kaalin joukkoon. Tarjoa esimerkiksi pulled chickenin kanssa.

lauantai 22. syyskuuta 2012

Juustoinen kasviskeitto

Minulla oli paistetun punakaalin ja punakaalipuolukkasalaatin jäljiltä vielä puolikas punakaali jääkaapissa käyttämättä. Koetin etsiä jotain kivaa ruokaa kaalista joka ei olisi ihan perinteinen keitto tai laatikko ja mikä sellaisenaan toimisi pääruokana. Vastaan tuli Kotilieden syksyinen kaali-kasvispata, josta sovelsin juustoisen kasviskeiton. Juurisellerin korvasin palsternakalla Ruoholahden S-marketin tarjonnan vuoksi. Jos palsternakka ei ole jollekin tuttu, niin se muistuttaa maultaan hieman porkkanan ja lantun yhdistelmää. Keiton kiehuttua hetken aikaa huomasin liemen muuttuneen aivan violetiksi punakaalin ansiosta. Bridget Jones, olet kohdannut vertaisesi. Hetken aikaa lientä ihmeteltyäni totesin, että onhan tuo oikeastaan aika vinkeän väristä tarjottavaa. Sulatejuusto sitten peittikin loppupeleissä suurimman osan väristä alleen.


6 annosta

1/4 punakaali (n. 250 g)
pieni kukkakaali
pieni parsakaali
1 palsternakka
3 porkkanaa
pieni purjo
1 l kasvislientä
200 g (pienempi rasia) sulatejuustoa
timjamia
meiramia
ripaus valkopippuria
tuoretta persiljaa

Suikaloi punakaali ja purjo ja irrota kukkakaali ja parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Kuori ja paloittele juuriselleri ja porkkanat. Lisää vihannekset kattilaan, kaada kasvisliemi päälle ja hauduta noin 15 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää mausteet ja silppua keiton sekaan tuoretta persiljaa. Lisää lopuksi sulatejuusto. Ruoka on valmista kun sulatejuusto on täysin sulanut. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kanssa.

torstai 20. syyskuuta 2012

Auringonkukansiemenporkkanasämpylät

Olen hiljalleen alkanut uskoa että tahmaiset taikinani eivät johdu minun leipomistaidoistani, vaan Rainbown luomuvehnäjauhoista. Tämä on Natalia Brotheruksen resepti Cosmopolitanin heinäkuun numerosta 2001 ja voin vannoa että olen onnistunut aikaisemmin tekemään sämpylöitä tällä reseptillä tuplaamatta jauhomäärää. Kirjoitan ohjeen sellaisena kuin se Cosmossa oli, mutta jos käytät samoja vehnäjauhoja kuin minä niin varaudu lisäämään niitä reilusti ohjetta enemmän. Mielestäni tämä sämpylätaikina on todella kiva, sillä se mahdollistaa kaapinpohjien hyödyntämisen antamalla eri vaihtoehtoja aineksille.

Minulla oli nesteenä kasvisliemi, hiivana kuivahiiva (jauhoihin sekoitettuna), sokerina siirappi, öljynä kylmäpuristettu rypsiöljy, kaurahiutaleet skippasin ja laitoin triplamäärän auringonkukansiemeniä ja kahden porkkanan raasteen sämpylöiden sekaan. Jauhoja meni hieman reilusti tuplaten, mutta kaurahiutaleiden puuttuminen selittää osan siitä. Suolan määrän vähensin yhteen teelusikalliseen käyttämäni kasvisliemen takia. Tein sämpylätaikinan aamulla ennen töihin lähtöä ja eihän se ihan kunnolla ehtinyt nousta puolessa tunnissa. Ilokseni kotiin palatessa minua kuitenkin odotti jääkaapissa valtavasti paisunut taikina. Jos aika on kortilla, niin voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin odottamaan sämpylöiden pyörittelyä ja paistamista.


~20 sämpylää

5 dl vettä/piimää/kasvislientä
50 g hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 rkl siirappia/hunajaa/sokeria
2 tl suolaa
½ dl öljyä/oliiviöljyä
2 dl kaura- tai neljänviljanpuurohiutaleita
9 dl hiivaleipäjauhoja
Halutessasi: (laita silloin vain 8 dl vehnäjauhoja)
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna
1 dl oliiveja pilkottuna
2 dl porkkanaraastetta

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi/hunaja/sokeri, suola, öljy ja hiutaleet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää halutessasi mausteita. Kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Pyörittele sämpylöiksi tai rinkeleiksi ja anna kohota vielä pellillä. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Vinkki: Sämpylät voi tehdä myös muffinssivuoissakin.

Belge: simpukkaviikot

Minulla oli melkoiset ennakkoluulot ennen käyntiä Belgessä ja olin itse asiassa tyrmännyt jo kertaalleen ehdotuksen mennä sinne syömään. S-ryhmän ravintola yhdistettynä huonoihin arvioihin eat.fi:ssä ei varsinaisesti antanut odottaa liikoja. (Ruoka-arvosanalla 2/5 ei päästä edes Helsingin keskustan 200 parhaan ravintolan joukkoon ja sillä listalla on kuitenkin jo Raxia ja Unicafeta.) Onneksi kaverini saivat minut houkuteltua matkaansa, sillä Belge oli huomattavasti mainettaan parempi ruokapaikka.

Simpukkaviikot ovat vasta startanneet ja saimme keskiviikkoiltana odottaa pöytää ehkä vartin. Kuitenkin odotimme vähemmän aikaa kuin tarjoilijan varoittelema puoli tuntia. Kavereillani oli jo viinilasit ja minulta tultiin kysymään juomatilausta heti kun istuuduimme odottamaan pöytää ravintolan puolelta. Tilaus sujui ripeästi, mutta ruokaa saimme odottaa melko pitkään pöydässä. Ruokalistojen Tintti-sarjakuvat olivat hieman hämmentävät. Tilasin simpukkani kermaisessa valkosipulikastikkeessa. Annos oli Belgen pysyvältä listalta eikä simpukkaviikkojen menusta.

Kastike oli hyvää ja 500 g simpukoita oli aivan riittävän kokoinen annos. Toki valmiista valkosipulipohjaisesta soosista jäi valkosipulin maku suuhun pitkälle seuraavaan päivään eri tavalla kuin tuoreesta valkosipulista tehdystä kastikkeesta. Kermaa oli maltillisemmin kuin kermainen antaa ymmärtää, mutta tässä tapauksessa se oli oikein hyvä asia, sillä raskas kastike olisi peittänyt simpukoiden maun alleen. Lankkuperunat ihan peruskamaa, en nyt parinkympin simpukoiden lisäksi odotakaan kenenkään friteeraavan minulle tuoretta perunaa. Dijon-sinappimajoneesia voisi tehdä joskus kotonakin. Palvelusta pelasi hyvin koko illan. Voin suositella Belgessä käymistä jos tahtoo piipahtaa peruspurtavalle ydinkeskustassa. Viikonloppuna olisi ollut kiva jäädä vielä parille lasilliselle baarin puolelle aterian jälkeen.

Moules Frites
Sinisimpukoita, Dijon-sinappimajoneesia, Belgen perunoita ja luomuleipää. Kermaista valkosipulikastiketta.

maanantai 17. syyskuuta 2012

Mausteiset tofupyörykät

Idea tähän ruokaan lähti oikeastaan lisukkeesta. Minulla oli punakaalia kotona, jota halusin käyttää punakaalipuolukkasalaattiin. Mietin minkä ruoan kanssa haluaisin salaattia syödä ja jonkinlainen kuva mausteisista tofupyöryköistä nousi mieleen. En onnistunut löytämään valmiina mitään reseptiä mitä olisin aivan sellaisenaan halunnut valmistaa, joten sovelsin oman versioni pyöryköistä. Tulos oli juurikin sitä mitä toivoin. Habaneron kanssa emmin hetken, mutta onneksi päädyin sitä lisäämään. Kovin vahvasti se ei tule pyöryköistä siltikään läpi. Korppujauhokuori on myös ehdoton, sillä se tuo rapeutta vastapainoksi muuten pehmeälle tofulle.


4 annosta

1 pkt tofua
1 paprika
½ tuore chili
½ dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl kanelia
2 tl currya
1 tl kurkumaa
½ tl inkiväärijauhetta
½ tl suolaa
öljyä

Soseuta tofu, paprika ja chili keskenään esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää jauhot ja mausteet massaan ja sekoita käsin tasaiseksi. Muotoile tofumassasta pyöryköitä ja kieritä pyörykät korppujauhoissa. Minulla pyörykoitä tuli 18 kappaletta. Paista pyörykät pannulla kauttaaltaan rapeiksi öljyssä ja tarjoa esimerkiksi riisin, currykastikkeen ja punakaalipuolukkasalaatin kanssa.

Punakaalipuolukkasalaatti

Jos minulla on kouluruoista on jokin hyvä muistikuva, niin se on tämä. Voimakkaat maut suoraan luonnosta ja suhteellisen säilytystä kestävässä muodossa. Kaalin pilkkominen tosin sujui tyyliä kulhoon, mulle, kulhoon, mulle, kulhoon... Muistan kun lapsena oli ihan parasta kun varhaiskaalit tulivat kauppoihin ja äiti osti minulle kaalia evääksi puistoon natusteltavaksi.


4 annosta

1/4 punakaalia (n. 250 g)
100 g (pakaste)puolukoita

Sulata puolukat tarvittaessa. Suikaloi punakaali ja sekoita kulhossa puolukat kaalin joukkoon. Tarjoa esimerkiksi mausteisten tofupyöryköiden kanssa.

lauantai 15. syyskuuta 2012

Heinäsorsaa omenakastikkeessa

Edellinen sorsakokeiluni meni niin hyvin, että halusin tehdä sorsaa uudemmankin kerran. Tämä resepti on peräisin Riistankasvattajilta. Alkuperäinen resepti tehdään rinta- ja koipipaloista, mutta minä sovelsin reseptiä kokonaiseen sorsaan. Lisukkeeksi tein viipaleperunoita Jaimie Oliverin tyyliin. Perunat kypsyivät samassa padassa sorsan kanssa, imien sorsasta valuvista nesteistä makua itseensä. Mielestäni tämä resepti oli edellistäkin parempi ja kevyempi kastike antoi enemmän tilaa sorsan omalle maulle.


2 annosta

puhdistettu heinäsorsa
voita
rouhittua suolaa
valkopippuria
timjamia
2 dl vettä
3 - 4 kiinteää perunaa 
4 dl sorsalientä
1 dl kuivaa siideriä
2 rkl maissijauhoja
1 hapan omena

Huuhtele sorsa ja kuivaa talouspaperilla. Kuumenna voi paistinpannussa ja ruskista sorsa kauttaaltaan. Mausta timjamilla, valkopippurilla ja suolalla. Siirrä sorsa uunivuokaan ja lisää 2 dl vettä paistinpannun kautta uunivuokaan. Kypsennä 200-asteessa noin 45 minuuttia. Kuori ja viipaloi perunat ja lisää noin vartin päästä uunivuokaan sorsan ympärille. Valele perunat paistoliemellä ja rouhi päälle suolaa. Aloita kastikkeen valmistus lisäämällä sorsaliemi kattilaan ja kuumentamalla. Sekoita maissijauhot siideriin ja suurusta sillä sorsaliemi. Mausta valkopippurilla, suolalla ja timjamilla. Kuori ja lohko omena ja lisää kastikkeen joukkoon. Keitä vielä muutama minuutti. Ota sorsa uunista ja viipaloi rintalihat paloiksi. Irrota sormin liha kovista. Asettele perunat ja lihat lautaselle. Kaada kastiketta rintalihojen päälle ja tarjoa paistetun punakaalin ja puolukkasurvoksen kanssa. Hyödynnä sorsan ranka keittämällä siitä sorsaliemi.

Puolukkasurvos

Minä rakastan pakastetuista puolukoista tehtyä survosta hieman kohmeisena, mutta ei se täysin sulanakaan huonoa ole. Käytä survoksen tekemiseen puista nuijaa, sillä metallisella reikäisellä survimella muodostuu vaahtoa.


2 annosta

250 g pakastepuolukoita
2 rkl sokeria

Sulata puolukat hieman kohmeisiksi, lisää sokeri puolukoiden joukkoon ja survo puolukoiden rakenne rikki puisella nuijalla. Tarjoa esimerkiksi sienikaalikääryleiden tai sorsan lisukkeena.

Paistettu punakaali

Tein punakaalilisukkeen hieman Omenaminttua mukaillen. Kaali on samanaikaisesti suolaista, makeaa ja hieman hapanta. Tällä kertaa heinäsorsa omenakastikkeessa sai kaalin kumppanikseen, mutta kaali voisi toimia kivasti myös vaalean kalan lisuukkeena.


2 annosta

1/4 punakaali (n. 250 g)
1 rkl voita
½ tl suolaa
2 rkl mustaherukkahyytelöä
1 rkl punaviinietikkaa

Suikaloi punakaali. Kuumenna voi paistinpannussa ja lisää kaalisuikaleet. Paista noin viiden minuutin ajan. Mausta suolalla, mustaherukkahyytelöllä ja etikalla. Hauduta vielä muutaman minuutin ajan. Tarjoa lämpöisenä.

torstai 13. syyskuuta 2012

Munakoisopaistos

Vietimme viime viikonloppuna tyttöjeniltaa, jossa meillä oli tarjolla pientä suolaista syötävää. Minä olin ostanut patongin kaveriksi yrttigoudaa, joka harmistukseksemme oli meidän suuhumme liian hallitsevan valkosipulista. Mietin että juustonloppu voisi kuitenkin toimia ruoanlaitossa, jossa se saa voimakkaampia makuja rinnalleen. Ensimmäiseksi mieleeni tulivat Voisilmäpelin munakoiso-mozzarellapihvit. Muistin jotain vastaavaa muissakin blogeissa nähneeni, ehkä kesäkurpitsalla... Sillä sipulin blogista tuli munakoisovuoka vastaan ja mietin että miksipä ei tekisikin vuokaa. Lopullisen inspiraation tähän sain kuitenkin Pastanjauhajien mehevästä munakoisopaistoksesta. Resepti on alunperin Glorian parhaasta ruokakirjasta Susanna Rahkamon kymmenen parasta ruokaa-osiosta. Pastanjauhajilla oli sovelletumpi versio reseptistä, kun taas minun on lähempänä alkuperäistä.

Mielestäni munakoisoihin ei jää kitkerää makua, vaikka niitä ei itkettäisi, mutta paistaessa ne imevät silloin enemmän öljyä itseensä. Jos et itketä munakoisoja, niin voit vaihtoehtoisesti sivellä palat öljyllä ennen paistamista, jolloin öljyä tulee vähemmän viipaleeseen. Alkuperäisen ohjeen tomaattikastike on lähes identtinen minun tekemääni, joten käytin grillipizzojen ylijäämäkastikkeen pakkasesta tähän ruokaan. Ohjeen mukaan ruoka tarjoillaan kylmänä, mutta minä en maista kuin sen kylmän kylmistä ruoista makujen sijaan, joten tämäkin ruoka syötiin lämpöisenä minun keittiössäni.


3 annosta

500 g munakoisoa (1 iso tai 2 pientä)
suolaa
öljyä
½ annosta tomaattikastiketta
100 g yrttigoudaa
2 kananmunaa
tuoretta basilikaa
rouhittua mustapippuria
1 mozzarellapallo

Valmista tomaattikastike tarvittaessa. Mausteeksi voit lorauttaa vähän punaviiniä. Viipaloi munakoisot, ripottele niiden päälle suolaa ja itketä puolen tunnin ajan. Pyyhi palojen pinnalle noussut neste talouspaperilla pois. Kuumenna paistinpannu ja paista munakoisoviipaleet öljyssä pannulla molemmin puolin. Minä sain viipaleet kolmessa erässä paistettua isohkolla pannulla. Raasta juusto ja vatkaa kananmunan rakenne rikki. Sekoita juustoraaste kananmunien joukkoon. Viipaloi mozzarella. Voitele uunivuoka öljyllä ja lado siihen ensin munakoisoviipaleet, rouhi mustapippuria munakoisoille, kaada päälle tomaattikastike, revi basilikanlehtiä kastikkeen päälle ja levitä mozzarellaviipaleet paistoksen pintaan. Tee toinen kerros paistokseen samalla tavalla ja  levitä lopuksi munajuustoseos paistoksen päälle. Paista noin 30 minuuttia 200 asteessa. Anna paistoksen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Shahi paneer eli tuorejuustoa tomaatticashewpähkinäkastikkeessa

Tämä ruokalaji oli osallistujien ehdoton suosikki keväällä käymälläni Kasvisruokaa Nepalista-kurssilla. Kotona tätä onkin tullut tehtyä monta kertaa. Aivan nopea ruoka ei ole valmistaa, mutta lopputulos on varmasti jokaisen käytetyn minuutin arvoinen. Ruoka olisi myös erinomaista tarjottavaa jos samassa taloudessa sattuisi asumaan ihminen, kenen mielestä kasvisruoasta ei tule täyteen. Yhdistelmä juustoa, kermaa, pähkinää ja kirkastettua voita tekee annoksesta aika tuhdin syötävän. Hieman olen muokannut kurssilta saatua reseptiä vastaamaan yleisimpiä pakkauskokoja kaupassa.


4 reilua annosta

2 pkt Ingmanin tuorejuustoa
reilusti öljyä
3 valkosipulinkynttä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 laakerinlehteä
1 tl juustokuminan siemeniä
1 tl kurkumaa
1 tl korianteria jauheena
1 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa jauheena
1 tlk (Mutti) tomaattimurskaa
1 tlk tomaattipyreetä
n. 1 dl (70 g) cashewpähkinöitä
½ dl gheetä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl vettä
2 dl kermaa

Kaada paistinpannulle niin runsaasti öljyä että sen koko pohja peittyy kunnolla ja kuumenna pannu kuumaksi. Leikkaa tuorejuusto kuutioiksi ja friteeraa juustopaloja varovasti käännellen öljyssä, kunnes ne ovat saaneet kauttaaltaan väriä. Nosta juustopalat talouspaperin päälle lautaselle jäähtymään. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuumenna hieman vähemmän öljyä toisessa paistinpannussa ja paista juustokuminansiemeniä ja laakerinlehtiä kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää inkivääri ja valkosipuli pannulle ja ruskista hyvin. Lisää kurkuma, jauhettu korianteri, garam masala ja jauhettu juustokumina pannulle ja sekoita. Lisää tomaattimurska ja tomaattipyree ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Jauha sillä välin cashewpähkinät tehosekoittimessa tai morttelissa. Lisää pähkinäjauhe, ghee, sokeri, suola ja vesi pannulle. Hauduta ruokaa kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Poista laakerinlehdet ja lisää friteeratut juustopalat kastikkeeseen ja kypsennä vielä noin viiden minuutin ajan. Sekoita lopuksi kerma joukkoon, kuumenna ja tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Nopea ghee

Gheetä voisi varmaan tehdä kerralla isommankin annoksen, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa. Minä olen kuitenkin tehnyt sitä pieniä annoksia kerrallaan. Näin valmistamalla gheehen ei tule samaa pähkinäistä makua, joka kolme varttia keittelemällä saisi.

~1 dl

150 g voita

Sulata voi kattilassa. Poista kattila levyltä ja anna voin seisoa muutaman minuutin ajan. Kuori pinnalle noussut vaahto pois ja kaada ghee toiseen astiaan. Myös kattilan pohjalle voi muodostua sakkaa, jota ei kaadeta gheen mukana astiaan. Ghee säilyy kuukausia jääkaapissa.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Broileriwok

Tänään teki mieli kevyttä ja mausteista ruokaa. Tämä kuuluu niihin resepteihin joita itse kiroan niitä lukiessani, eli yhdistetään broileria ja kasviksia valmissoosiin. Toivoisin tämän reseptin kuitenkin palauttavan ihmisten mieleen että wok-ruoat ovat parhaimmillaan tuoreista, rapeista vihanneksista tehtyinä. Nykykielessä sana wok tuntuu monesti viittaavan jo suoraan pakastewokvihannespusseihin. Maustekastikkeista melkeinpä Blue Dragonin Spicy Szechuan Tomato-kastike on Wok’n Rollin soosia parempaa, mutta se ei valitettavasti kuulunut Sokoksen S-marketin valikoimaan. Nuudeleina minulla oli pussi Maman vihannesnuudeleita ja pussi ankkanuudeleita. Vihanneksia voit soveltaa kaupan tarjonnan mukaan. Minä koetin saada useita eri värejä ruokaan.


4 annosta

450 g broilerin fileesuikaleita
öljyä
2 pkt nuudeleita
pala inkivääriä
pieni parsakaali
125 g minimaissia
125 g retiisejä
3 herkkusientä
1 ps Wok’n Roll Szechuan-kastiketta 
1 rkl soijakastiketta
1 rkl vahvaa chilikastiketta

Kuumenna öljy wok-pannussa tai ohuessa laakeassa paistinpannussa ja ruskista broilerin fileesuikaleet. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää siihen nuudelipussien mausteet. Murenna nuudelit pussin läpi ennen keittämistä ja kiehauta kypsiksi maustetussa vedessä. Valuta nuudelit ja siirrä takaisin kattilaan odottamaan lisäystä wokkiin. Kuori ja hienonna inkivääri ja lisää broilerin sekaan pannulle. Revi parsakaalin kukinnot suupaloiksi, puolita minimaissit ja isot retiisit sekä viipaloi herkkusienet. Lisää vihannekset ja sienet pannulle. Mausta Szechuan-kastikkeella, soijalla ja chilikastikkeella. Paista ruokaa sekoitellen pari minuuttia ja lisää lopuksi kypsät nuudelit ruoan joukkoon.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Juustokuorrutettu tomaattiahven

Yleensä tämän tyylinen ruoka tehdään mozzarellakuorrutteella, mutta minä en ole onnistunut saamaan siitä kuin purkkaa uunissa. Ruoka sai inspiraationsa jääkaapissani olleesta vajaasta purkista aurinkokuivattuja tomaatteja, joissa oli käytetty kaprista mausteena. Ahven valikoitui kalaksi kotimatkalla olleen ruokakaupan tarjonnan perusteella, muukin vaalealihainen kala sopii varmasti ruoan valmistukseen. Basilikan ei välttämättä tarvitse olla tuoretta. Jos näyttää siltä että en saa koko basilikapuskaa käytettyä, niin silppuan siitä loput pieneen rasiaan pakkaseen. Pakastettu basilika on ihan kelpoa käytettäväksi lämpöisissä ruoissa.


4 annosta

400 g ahvenfileitä
öljyä
½ sitruuna
rouhittua suolaa
rouhittua mustapippuria
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl kapriksia
2 tomaattia
tuoretta basilikaa
150 g juustoraastetta

Leikkaa ahvenfileistä v-viillolla ruodot pois ja paloittele fileet neljään osaan. Siirrä kalapalat öljyllä voideltuun uunivuokaa, purista päälle puolikkaan sitruunan mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuutioi aurinkokuivatut ja tuoreet tomaatit reiluiksi paloiksi ja poista tuoreiden tomaattien siemenet. Lisää molemmat tomaattikuutiot kalan päälle. Lisää vielä kaprikset ja silppua päälle tuoretta basilikaa. Ripottele lopuksi juustoraaste vuoan pintaan ja paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi (tumman) pitkäjyväisen riisin kanssa.

Chilinen porkkanakastike

Resepti josta tämän ohjeen muokkasin on Jaana Kinnarin käsialaa Anna-Maija Tantun julkaisemasta Hyvää ruokahalua! Parhaat kasvis-, kana- ja kalaruoat -kirjasta. Sain kirjan famultani joululahjaksi samoihin aikoihin kun muutin ensimmäiseen omaan asuntooni ja tämä resepti on ollut yksi lemppareistani siitä lähtien. Kastike on samanaikaisesti suolainen, makea ja tulinen. Tämän kastikkeen yhteydessä voisin hehkuttaa Gallon täysjyväspagettia. Sitä kokeiltuaan ei enää muu spagetti kelpaa. Pasta on kuivanakin taipuisaa ja keittämisen aikana se ainoastaan notkistuu, eikä juuri turpoa. Porkkanoiden keittoaika tomaattikastikkeessa on mielestäni yllättävänkin pitkä. Voit välillä kokeilla haarukalla porkkanapalojan kypsyyttä, mutta tämä aika minulla on toiminut miedolla lämmöllä keittäessä.


3 annosta

500 g porkkanoita
öljyä
1 tlk chilitomaattimurskaa
vettä
1 yrttimaustettu kasvisliemikuutio
1 ½ rkl fariinisokeria
1 tl vahvaa chilijauhetta
rouhittua mustapippuria

Pese tai kuori porkkanat ja viipaloi tasakokoisiksi paloiksi. Paista paloja hetki öljyssä kuumalla pannulla. Vähennä lämpöä ja lisää kattilaan chilitomaattimurska ja niin paljon vettä että porkkanat juuri peittyvät. Mausta yrttiliemikuutiolla, fariinisokerilla, chilijauheella ja pippurilla. Keitä kastiketta kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä, mutta niissä on vielä purutuntumaa. Voit säätää nesteen määrää lisäämällä vettä tai keittämällä kastiketta tovin ilman kantta. Tarkista suola ja tarjoa täysjyväspagetin, raejuuston ja miniluumutomaattien kanssa.